Boeken vertellen slechts een deel van het verhaal

Er is al veel geschreven over gewapende conflicten in de geschiedenis, zeker als het gaat over de twee wereldoorlogen uit de vorige eeuw. Zoals de meeste mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp lees ik deze boeken en studies. Maar voor mij is de geschiedschrijving een startpunt om verder te onderzoeken. Naar aanleiding van deze boeken zoek ik de lokaties op waarover geschreven is en ga ik op zoek naar meer informatie over de omgeving en gedetailleerder informatie over de gevechtshandelingen.

Waarom? Eigenlijk eenvoudig. Door boeken, relazen, de omgeving zelf, en historisch bronmateriaal met elkaar te combineren ontstaat bij beetje een duidelijk (of in ieder geval zo duidelijk mogelijk) beeld van hoe de gebeurtenissen in de omgeving en omstandigheden van toen zich voltrokken. Een boek kan bijvoorbeeld gewoonweg niet tastbaar maken hoe dicht een hinderlaaglocatie bij een bepaalde weg lag, of hoe deze was vormgegeven. Onderzoek van de sporen ter plekke kunnen dit wél. Ook de inrichting van de omgeving (natuurlijk als menselijk) is van invloed op de gebeurtenissen. Vaak haal je niet goed uit een boek hoe iets zich voltrok zonder dat je kennis hebt van de omgeving van toen.
 

Onderzoek als basis voor een geweldige rondleiding

De kennis die ik heb opgebouwd en opbouw wordt verwerkt in de battlefield tours van Battlefield Discovery. Battlefield Discovery neemt u niet slechts mee naar de plekken op een sight seeing tour, maar legt uit hoe de gebeurtenissen daar zich voltrokken, en hoe de betrokken personen en de omgeving van toen daarin een rol speelden.