Veritable/Blockbuster Tours

Inleiding

Op 8 februari 1945 startte de Britse 21ste Legerroep Operatie Veritable. Het doel was om het Rijnland in de omgeving Kleve - Düsseldorf van Duitsers te zuiveren ter voorbereiding van een aanval over de Rijn. Deze operatie werd gelijktijdig met Operatie Grenade uitgevoerd. Operatie Grenade werd het Amerikaanse 9 Leger en was gericht op de zuidelijke flank van het gebied. Het Canadese 1e leger en het Britse 2e leger vielen op de noordelijke flank aan. Hierdoor moesten de Duitse troepen in het gebied in een enorme tangbeweging worden vernietigd.

In moeilijk terrein dat ideaal bleek voor de Duitse verdedigers, moesten de Britten en Canadezen keihard vechten voor elke meter grond. De Duitsters verdedigden elk stukje grond van hun moederland fanatiek. De weersomstandigheden waren zeer beroerd; regen en modder bleken even zware tegenstanders als de Duitsers. Alsof dat niet voldoende was, moest de Amerikaanse aanval worden uitgesteld omdat de Duitsers de Ruhr hadden laten overstromen.Hierdoor konden de Duitsers hun reservers concentreren tegen het Canadese 1e leger.

Britse en Canadese troepen zagen hier vaak hun zwaarste gevechten uit de hele campagne in West Europa. Illustere namen zoals Reichswald, Kleve, Goch, Gennep, Kalkar Heights, Keppeln, Hochwald, The Hochwald Gap, Veen and Xanten zouden voor altijd in de hoofden worden gegraveerd van de mannen die daar vochten.

De slag duurde tot en met 11 maart 1945. Op deze dag werden de laatste Duitse verzetshaarden overrompeld. Maar de overwinning was voor een verschrikkelijke prijs gekocht. Maar liefst 23.000 geallieerde slachtoffers (inclusief Amerikanen) waren te betreuren. De Canadeze noemden deze slag hun ergste van het westelijk front en spraken van condities en tactieken die aan de eerste wereldoorlog deden denken. De Duitsers hadden ruim 90.000 manschappen verloren. Voor hen ging deze slag de geschiedenis in als de grootste tankslag in westelijk Duitsland.

Onze Veritable/Blockbuster Tours

Battlefield Discovery biedt verschillende tours in het operatiegebied van Market Garden. Hieronder staan onze standaard tours beschreven. Combineren en aanpassen aan uw wensen is uiteraard mogelijk.

Auto-/bustours

 Battlefield tour (klik de link voor programma en andere details) Duur
 Veritable/Blockbuster - Canadese Sector 1 dag
 Veritable - Britse Sector 1 dag