Slag bij Overloon

Inleiding

Tussen 30 september en 16 oktober 1944 werd in de omgeving Overloon – Venray een zware slag uitgevochten. Deze slag, een direct gevolg van Operatie Market Garden, ging de geschiedenis in als de grootste tankslag op Nederlandse bodem. De meningen zijn weliswaar verdeeld of dit wel een tankslag genoemd moet worden (de infanterie deed het meeste werk), maar dat doet er niets aan af dat deze slag een verschrikkelijke gebeurtenis was voor alle betrokkenen. De Britten noemden de Slag bij Overloon als snel Little Caen en trokken vergelijkingen met de gevechtsomstandigheden in loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.  

Deze battlefield tour leidt ons langs de plekken waar tijdens de Slag bij Overloon is gevochten. Tijdens de tour zullen we aandacht besteden aan de aanloop tot “Overloon” en strategische belang die de Geallieerden en de Duitsers hieraan hechtten. We gaan zien waar en hoe de Amerikaanse 7th Armoured Division (“The lucky 7th”) aanviel en steeds weer stukliep op de Duitse verdediging. Vervolgens stappen we over naar de Britse aanvallen door de 3rd Infantry Division ondersteund door tanks van de Coldstream Guards de Grenadier Guards; hoe deze werden opgezet, hoe deze systematisch werden uitgevoerd en daarmee de Duitsers stapje voor stapje terugdrongen. We bezoeken plekken rondom Overloon, langs de Loobeek en bij Venray waar zwaar is gevochten.

Op elke plek wordt toegelicht wat er is gebeurd, waarom en wat dit voor invloed had. Op enkele plekken zullen we ook persoonlijke verhalen horen, zowel van geallieerden als van Nederlanders en van Duitsers. En op die plekken waar het nog mogelijk is, bekijken we de sporen van de slag. 
 

Hoogtepunten

  • Initiële aanval 7th AD op Overloon en Vortum Mullum
  • CCR bij Kasteel Hatert
  • Gevechten CCA rond Kamphoef
  • Start Aintree
  • The Boot / Hondvormige bos
  • CWGC Overloon
  • Verovering van de Bloedbeek
  • Gevechten rond Hiept
  • Straatgevechten Venray
 

Duur

Deze rondleiding duurt een volle dag. Combinatie met andere rondleidingen in een meerdaagse volledige rondleiding is mogelijk.
 

Mogelijke rondleidingsdagen

Deze tour wordt georganiseerd in samenwerking met: 
www.oorlogsmuseum.nl
Op dit moment zijn er geen georganiseerde tourdagen gepland.

Andere dagen zijn ook mogelijk, voor een privétour. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
 

Prijs, boekingen en betalingen

De kosten voor deze rondleiding bedragen EUR 48,- per persoon voor inschrijving in een standaard rondleiding (gemengde groep). Voor privérondleidingen geldt een andere prijsstelling. Meer informatie over prijzen en algemene voorwaarden vindt u hier.

U kunt eenvoudig boeken door gebruik te maken van het boekingsformulier op deze pagina, of door rechtstreeks
contact met mij op te nemen. Door een ingevuld boekingsformulier in te dienen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Na ontvangst van uw boekingsformulier zal ik nagaan of de door u aangegeven voorkeur rondleindingsdatum c.q. een van de data nog mogelijk is. Indien nodig zal ik contact met u opnemen om details of andere opties te bespreken. Er van uit gaand dat een door u gewenste datum mogelijk is, krijgt u een bevestigingsmail van mij met daarin de factuur en betalingsgegevens. Een aanbetaling kan nodig zijn om uw reservering definitief te maken. Betaling van het volledige factuurbedrag is altijd vereist uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de rondleiding.

 

Vervoer en startlokatie

Dit is een auto/personenbus rondleiding van Battlefield Discovery. De startlokatie en overige details van de rondleiding ontvangt u nadat het volledige bedrag is voldaan.