Operatie Veritable/Blockbuster - Canadese Sector

Inleiding

Op 8 februari 1945 startte de Britse 21ste Legerroep Operatie Veritable. Het doel was om het Rijnland in de omgeving Kleve - Düsseldorf van Duitsers te zuiveren ter voorbereiding van een aanval over de Rijn. Deze operatie werd uitgevoerd in samenwerking met de Amerikanen die in Operatie Grenade de zuidelijke helft van dit gebied zouden veroveren.

Het moeilijk terrein bleek al snel ideaal voor de Duitse verdedigers. Regen en modder bleken even zware tegenstanders als de Duitsers zelf. De Britten en Canadezen moesten keihard vechten voor elke meter grond, dat door de Duitsters fanatiek werd verdedigd. De Britten en Canadezen zagen hier vaak hun zwaarste gevechten uit de hele campagne in West Europa. Illustere namen zoals Reichswald, Kleve, Goch, Gennep, Kalkar Heights, Keppeln, Hochwald, The Hochwald Gap, Veen and Xanten zouden voor altijd in hun hoofden worden gegraveerd.

Maar liefst 23.000 geallieerde slachtoffers (inclusief Amerikanen) waren te betreuren. De Canadeze noemden deze slag hun ergste van het westelijk front en spraken van condities en tactieken die aan de eerste wereldoorlog deden denken. De Duitsers hadden ruim 90.000 manschappen verloren. Voor hen ging deze slag de geschiedenis in als de grootste tankslag in westelijk Duitsland.

Tijdens deze battlefield tour bezoeken we verschillende plekken in het Canadese gevechtsgebied. Op deze plekken worden de gebeurtenissen toegelicht, en behandelen we hoe dit op de mannen en het verloop van de strijd van invloed was. Op verschillende plekken zien we de sporen van deze slag terug.

Hoogtepunten

 • Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek 
 • Amfibische operatie in de uiterwaarden
 • De verovering van Kleve 
 • Slag om Moylandse bossen
 • De Duitse tegenaanvallen op de lijn Kalkar-Goch
 • Openingsdag Blockbuster – de slag bij Keppeln
 • De doorbraak in de Schlieffen positie
 • De hel van de Hochwald Gap
 • De vertwijfelde verdediging bij Veen
 • De slag om Xanten

 

Duur

Deze rondleiding duurt een volle dag. Combinatie met andere rondleidingen in een meerdaagse volledige rondleiding is mogelijk.
 

Rondleidingsdagen

Kijk op onze tourplanning wanneer deze tour standaard is ingepland. Ook andere dagen zijn echter mogelijk. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Prijs, boekingen en betalingen

De kosten voor deze rondleiding bedragen EUR 52,- per persoon. Daarbij is inbegrepen:

 • Vervoer
 • Lunch
 • Excursiegids met achtergrondinformatie

U kunt eenvoudig boeken door gebruik te maken van het boekingsformulier op deze pagina, of door rechtstreeks contact met mij op te nemen. Door een ingevuld boekingsformulier in te dienen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden

Na ontvangst van uw boeking ontvangt u een bevestiging van inschrijving voor deze tour. Betaling van het factuurbedrag is altijd vereist uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de rondleiding.  

Vervoer en startlokatie

Dit is een rondleiding per bus en start vanaf Groesbeek. Op deze lokatie komen wij na de tour ook weer terug. U moet zelf zorg dragen voor vervoer naar en van Groesbeek.

Privé-tour

U kunt deze tour ook als privé-tour boeken. Geïnteresseerd? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden, data en kosten te bespreken.