Market Garden -  101ste Luchtlandingsdivisie / Hell's Highway

Inleiding

Na hun vuurdoop in Normandië kreeg de Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisies de opdracht om in Operatie Market de bruggen tussen Eindhoven en Veghel veilig te stellen. In totaal 9 bruggen over een afstand van hemelsbreed 22 kilometer. De Amerikanen moesten deze bruggen en de weg ertussen beveiligen zodat het Britse 30ste Legerkorps over deze weg de opmars naar Nijmegen en Arnhem kon uitvoeren. 
Om 13:00u op 17 september 1944 landden de drie parachute regimenten op de Sonse en Schijndelse Heide, en bij Kasteel Heeswijk. De Duitsers reageerden snel en fel in deze omgeving, waardoor de weg meerdere malen werd onderbroken. Harde gevechten braken uit om het bezit van deze weg. De Amerikanen noemden de weg al snel Hell's Highway. 
 
Deze rondleiding neemt u mee naar de plekken langs de Corridor voor het Britse 30ste legerkorps die de Amerikanen Hell's Highway zouden gaan noemen. Tijdens de battlefield tour volgen we de verrichtingen van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie om de weg richting Nijmegen en Arnhem open te houden onder zware Duitse tegenaanvallen. De tour leidt langs verschillende plekken waar de Amerikanen, vaak met Britse hulp, en Duitsers vochten om bezit van Hells Highway. Op de locaties geeft de gids uitleg over de gebeurtenissen die zich in september 1944 voltrokken, hun betekenis in het grotere geheel van de operatie, en laat waar mogelijk de sporen van de gevechten zien die vandaag de dag nog zichtbaar zijn.

Hoogtepunten

 • De tankslag bij Nuenen
 • De brug bij Son
 • DZ/LZ op de Sonse Heide
 • De slag bij Best (Sonse Bos)
 • St Oedenrode
 • Schijndel
 • Blokkade bij Koevering
 • Gevechten rond Eerde
 • De misdrop bij Kasteel Heeswijk
 • De Cannae bij Heeswijk 
 • De bruggen bij Veghel
 • 'Zwarte vrijdag'
 

Duur

Deze rondleiding duurt een volle dag. Combinatie met andere rondleidingen in een meerdaagse volledige rondleiding is mogelijk.
 

Mogelijke rondleidingsdagen

Kijk op onze tourplanning wanneer deze tour standaard is ingepland. Ook andere dagen zijn echter mogelijk. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
 

Prijs, boekingen en betalingen

De kosten voor deze rondleiding bedragen EUR 48,- per persoon voor inschrijving in een standaard rondleiding (gemengde groep). Voor privérondleidingen geldt een andere prijsstelling. Meer informatie over prijzen en algemene voorwaarden vindt u hier.

U kunt eenvoudig boeken door gebruik te maken van het boekingsformulier op deze pagina, of door rechtstreeks
contact met mij op te nemen. Door een ingevuld boekingsformulier in te dienen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Na ontvangst van uw boekingsformulier zal ik nagaan of de door u aangegeven voorkeur rondleindingsdatum c.q. een van de data nog mogelijk is. Indien nodig zal ik contact met u opnemen om details of andere opties te bespreken. Er van uit gaand dat een door u gewenste datum mogelijk is, krijgt u een bevestigingsmail van mij met daarin de factuur en betalingsgegevens. Een aanbetaling kan nodig zijn om uw reservering definitief te maken. Betaling van het volledige factuurbedrag is altijd vereist uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de rondleiding.

 

Vervoer en startlokatie

Dit is een auto/personenbus rondleiding van Battlefield Discovery. Als u met u eigen vervoer wilt volgen, laat mij dit dan zo spoedig mogelijk weten. De startlokatie en overige details van de rondleiding ontvangt u nadat het volledige bedrag is voldaan.