Market Garden - Gevechten in en rond de Sonse Bossen (wandelrondleiding)

Inleiding

Kort nadat de 101ste luchtlandingsdivisie was geland op de Sonse Heide trok H-502 erop uit om de brug over het Wilhelminakanaal bij Best te veroveren. Hun missie bleek gedoemd te mislukken toen zij door navigatiefouten en een Duitse machinegeweer richting Best afzwaaiden en in gevecht kwamen met Duitse versterkingen uit de richting Boxtel. Terwijl de situatie steeds meer escalleerde doordat de Duitsers versterkingen bleven aanvoeren, werd een het hele 3e bataljon en tenslotte ook het 2e bataljon in het gevecht gezogen. Terwijl de Amerikanen zich aan de westrand van het bos ingroeven, lukt het de Duitsers om de bossen te infiltreren en zich achter de Amerikanen en door het hele bos in te graven. Verwarrende vuurgevechten en waren het gevolg.
 
In deze rondleiding gaan we wandelend over dit deel van het slagveld. Tijdens de wandeling wordt de slag stap voor stap uitgelegd, en ook hoe de omgeving er toentertijd uit zag. We zullen op deze wandeling ook zeer veel gevechtsstellingen ontdekken, sommige nauwlijks zichtbaar, anderen bijna puntgaaf. Hierdoor krijgt u een zeer goed beeld van de omvang en verwarring van de gevechten in de Sonse Bossen in september 1944.  
 

Hoogtepunten

  • Landingsterrein
  • Aanloop naar de slag
  • Schuttersputten van 502 PIR
  • Cole's monument
  • De gebeurtenissen rond Joe Mann
  • Duitse schuttersputten en gevechtsstellingen
  • Uitkamoperatie door 502 PIR and 327 GIR

Duration

Deze rondleiding duurt ongeveer drie uur. De wandelafstand bedraagt iets minder dan 10 kilometer.
 

Mogelijke rondleidingsdagen

Kijk op onze tourplanning wanneer deze tour standaard is ingepland. Ook andere dagen zijn echter mogelijk. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
 

Prijs, boekingen en betalingen

De kosten voor deze rondleiding bedragen EUR 10,- per persoon voor inschrijving in een standaard rondleiding (gemengde groep). Voor privérondleidingen geldt een andere prijsstelling. Meer informatie over prijzen en algemene voorwaarden kunt u hier.
 
U kunt eenvoudig boeken door gebruik te maken van het boekingsformulier op deze pagina, of door rechtstreeks contact met mij op te nemen. Door een ingevuld boekingsformulier in te dienen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden
 
Na ontvangst van uw boekingsformulier zal ik nagaan of de door u aangegeven voorkeur rondleindingsdatum c.q. een van de data nog mogelijk is. Indien nodig zal ik contact met u opnemen om details of andere opties te bespreken. Er van uit gaand dat een door u gewenste datum mogelijk is, krijgt u een bevestigingsmail van mij met daarin de factuur en betalingsgegevens. Een aanbetaling kan nodig zijn om uw reservering definitief te maken. Betaling van het volledige factuurbedrag is altijd vereist uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de rondleiding.
 

Vervoer en startlokatie

Dit is een wandelrondleiding van Battlefield Discovery. Naast goede wandelschoenen of, als het modderig is laarzen, heeft u alleen eigen vervoer nodig naar de start/eindlokatie. De startlokatie en overige details van de rondleiding ontvangt u nadat het volledige bedrag is voldaan.