De 101ste Luchtlandingsdivisie op Het Eiland (Betuwe)

Inleiding

Kijk In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken de restanten van het Britse 1st Airborne Division terug over de Rijn. Daarmee kwam operatie Market Garden tot een einde. Dit betekende echter niet dat ook de gevechten langs de Corridor vanuit het zuiden, rondom Groesbeek en in de Betuwe stopten.De geallieerde eenheden in het operatiegebied kwamen op veel plekken stil te liggen, en de gevechten kregen het karakter van statische oorlogvoering. Met name in de Betuwe kwam deze statische oorlogvoering sterk naar voren. Het front kwam hier op vele plaatsen stil te liggen in de drassige weilanden. De bewoners werden zoveel mogelijk geëvacueerd en op een relatief klein aantal bewoners, werd deze streek alleen nog bewoond door geallieerde en Duitse militairen. De Betuwe was een ‘manneneiland’ en frontgebied geworden.

Eind september wordt de Amerikaanse 101st Airborne Division naar de Betuwe overgeplaatst. In plaats van een terugkeer naar Engeland en voorbereiding op een volgende luchtlandingsmisse, moeten zij dit gebied verdedigen gedurende oktober en november 1944. Aan dit statische front moeten de Airbornes felle Duitse tegenaanvallen en infiltraties, artilleriebeschietingen, gevaarlijke patrouilles, regen, wind en bittere kou weerstaan.

Militairen van de 101 Airborne Geallieerden in oktober 1944 bij de kruising Drielse Rijndijk en Renkumse Veerweg.Tijdens de Battlefield Tour bezoeken we plekken die centraal hebben gestaan tijdens de operaties in de Betuwe waar de 101st Airborne Division bij betrokken was. We bezoeken onder andere ‘coffin’s corner’, de plek van de Crossroads Battle, operatie Pegasus I en Opheusden. We gaan zien en horen hoe de troopers van deze divisie het gebied in handen hielden, welke moeilijkheden zij mee te kampen hadden, en hoe zij de Duitse tegenaanvallen en infiltraties afweerden.binnenkort voor deze nieuwe tour

Hoogtepunten

  • Coffin's Corner
  • The Incredible Patrol
  • Crossroads
  • Pegasus I
  • Opheusden
  • De boomgaard 'slag'

Duur

1 dag
 

Rondleidingsdagen

Kijk op onze tourplanning wanneer deze tour standaard is ingepland. Ook andere dagen zijn echter mogelijk. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
 

Prijs, boekingen en betalingen

De kosten voor deze rondleiding bedragen EUR 48,- per persoon. Daarbij is inbegrepen:

  • Koffie bij ontvangst
  • Vervoer in luxe touringcar
  • Lunch
  • Excursiegids met achtergrondinformatie

U kunt eenvoudig boeken door gebruik te maken van het boekingsformulier op deze pagina, of door rechtstreeks contact met mij op te nemen. Door een ingevuld boekingsformulier in te dienen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden

Na ontvangst van uw boeking ontvangt u een bevestiging van inschrijving voor deze tour. Betaling van het factuurbedrag is altijd vereist uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de rondleiding. 
 

Vervoer en startlokatie

Dit is een rondleiding per bus en start vanaf de parkeerplaats van Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Op deze lokatie komen wij na de tour ook weer terug. U moet zelf zorg dragen voor vervoer naar en van het museum.

Privé-tour

U kunt deze tour ook als privé-tour boeken. Geïnteresseerd? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden, data en kosten te bespreken.